Nieuwsberichten

26 mei 2009
Artikel over de test van de NanoXX 9800 HD


 

DUBBELDEKKER


De ontvangers van het Duitse merk NanoXX zijn van binnen gelijk aan die van Vantage. De nieuwe NanoXX 9800HD twin tuner werd echter nog niet onder de eigen merknaam op de markt gebracht.


 

 

DUBBELDEKKER


De ontvangers van het Duitse merk NanoXX zijn van binnen gelijk aan die van Vantage. De nieuwe NanoXX 9800HD twin tuner werd echter nog niet onder de eigen merknaam op de markt gebracht.
WAT KAN DE NANOXX 9800 HD?


Deze NanoXX 9800 HD heeft twee HD-sateliettuners, maar is verder identiek aan zijn kleine broertje, de 9500 HD. Dankzij deze twee tuners kunnen we één programma opnemen en een andere bekijken; of twee programma's opnemen en een eerder opgenomen programma bekijken. Het maakt niet uit of deze zenders SD of HD worden uitgezonden. Om opnemen mogelijk te maken moeten we een harde schijf aansluiten. Dat gebeurt extern, en daar bij kunnen we kiezen tussen USB of S-ATA. Bij onze testen werkte dit prima. Ook opnamen via USB stick verliepen zelfs bij HDTV zenders, zonder problemen. De ontvanger heeft een interne kaart lezer voor de conax, X-Crypt en DG-Crypt coderingen. Voor ons niet echt interessant, maar alternatieve firmware bied uitkomst. Daarmee wordt de kaartlezer geschikt voor bijvoorbeeld Mediaguard3 en Irdeto2; coderingen die we in Nederland en België wel gebruiken. De ontvanger kan goed overweg met de nieuwe smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Mocht dat in de toekomst toch een probleem worden, dan beschikt de NanoXX 9800 HD nog over twee Common interface-sloten. Deze werken goed met de bekendste CI-modules. Alleen met de officiële Mediaguard CI-module zijn de HD kanalen van CanalDigitaal niet zichtbaar te maken. Makkelijk is ook de mogelijkheid om binnenshuis met andere ontvangers van NanoXX of Vantage een smartcard te delen over een intern netwerk. En we hebben goed nieuws over de EPG. In onze test konden we gebruik maken van de laatste betaversie van de firmware. Daarin wordt de MediaHighway EPG van CanalDigitaal via emulatie ondersteund. Daardoor is meerdaagse programma informatie beschikbaar.


HOE WERKT DE NANXX 9800HD?


De gebruiksvriendelijkheid van deze HDTV ontvanger is goed. Er is een Nederlands menu aanwezig. De menustructuur is duidelijk en gemakkelijk te gebruiken. In het menu bevinden we diverse leuke zoekfuncties. Daarbij hoort onder andere ook fastscan, waarmee automatisch de zenderlijsten van CanalDigitaal en TV Vlaanderen kunnen worden in geladen. Ook blindscan vinden we op deze ontvanger terug. Een blindscan duurt wel langer dan een normale scan, maar dan worden wel alle uitgezonden signalen gevonden. Er zijn voldoende aansluitmogelijkheden op de ontvanger. Helaas is er alleen aan de achterzijde een USB-aansluiting beschikbaar. De beeldkwaliteit van de NanoXX 9800 HD is in orde, zeker bij HD-zenders. Het geluid is zowel analoog als digitaal zonder problemen. Door het aansluiten van een harde schijf is van deze ontvanger een Personal Video Recorder te maken. Daarbij is er ten opzichte van de andere twin tuner satellietontvangers natuurlijk wel een beperking. Slechts één programma kan worden opgenomen, belanden ongecodeerd op de harde schijf. En dat is, zeker bij de nieuwe smartcard die CanalDigitaal en TV Vlaanderen gebruiken, een groot voordeel.

 

DE GETESTE ONTVANGER WERD BESCHIKBAAR GESTELD DOOR IMPORTEUR H. VAN HUNEN TE ARNHEM EN PUTTEN ( WWW.VANHUNNEN.NL )


CONCLUSIE:

Wil je een HDTV ontvanger aanschaffen en niet gebonden zijn aan de beperking van CanalDigitaal decoder, dan is de NANOXX 9800HD een prima optie. Het ongecodeerd opnemen op een harde schijf is een pluspunt